هوشمندسازی با پروتکلی جدید؛ Matter تحولی در خانه های هوشمند

Matter یک زبان کدنویسی برای خانه هوشمند میباشد و به روزترین استاندارد برای ارتباط بی سیم و هوشمندسازی است. زبان فوق به دلیل پشتیبانی از پلتفرم های مطرح و بسیار زیاد می توان بهترین و کارآمد ترین ابزار برای هوشمندسازی خانه ها دانست.

استانداردی که به شدت به آن نیاز بود.

در این مقاله از سایت زندگی هوشمند پارسی به این پروتکل و اهمیت آن می پردازیم.

  • Smart home یا خانه هوشمند یک سیستم اتوماسیون خانگی است که با استفاده از آن می توان ویژگی ها و دستگاه های مختلف خانه از سیستم ها و دستگاه الکترونیکی مانند لوازم خانگی گرفته تا روشنایی، کنترل کننده جریان آب، سیستم های گرمایشی، دوربین ها و غیره را تنظیم و کنترل کرد.

نیاز به یک پروتکل یا استاندارد

با وجود این که هر یک از دستگاه های خانه و یا محل کار توسط شرکت های مختلف ساخته شده اند. برقراری ارتباط بین آنها مشکل ساز بود. در این جا است که یک استاندارد جامع و مشترک می تواند پاسخی برای مشکلاتی از این دست باشد.

برای آنکه بتوان تمامی دستگاه های یک خانه، ویلا و یا مجتمع مسکونی از برندها و تولید کننده های متفاوت و مختلف را در یک سیستم هوشمند به یکدیگر متصل کرد به یک استاندارد مشترک نیاز است. این استاندارد به شما امکان می دهد تا هر دستگاهی را که با این استانداردها سازگار است را با استفاده از هر دستیار صوتی و یا پلتفرمی که دوست دارید کنترل کنید!

به عنوان مثالی ساده میتونید به  دستیار صوتی الکسا (Alexa) خود بگویید چراغ ها را خاموش کند و در عین حال هم با استفاده از این استاندارد میتوانید به دستیار صوتی گوگل ، سیری و یا بیکسبی هم چنین درخواستی بدهید!

زبان مَتِر (Matter) توانسته است با راه حل های ارائه شده بین سه دستیار الکسای آمازون، سیری اپل، بیکسبی سامسونگ و دستیار گوگل ایجاد همکاری کند.به شکلی که می توان به راحتی و بدون هیچ اختلالی از هر کدام از این سه دستیار به شکل تکی و یا به شکل مشترک استفاده کرد.

 

برقراری ارتباط دستگاه ها به کمک Matter

Matter یک تلاش مشترک از ۱۷۰ مورد از بزرگترین و تاثیرگذارترین شرکت های IT است.

یکی از بهترین راه های برقراری ارتباط بین دستگاه های مختلف استفاده از زبان کدنویسی Matter است. زیرا از پلتفرم هایی مانند گوگل و آمازون گرفته، تا شرکت های تولید کننده لوازم خانگی مطرحی مانند سامسونگ و ال جی، بسیاری از پلتفرم ها هم اکنون از استانداردهای Matter پشتیبانی می کنند.

 

هدف نهایی این زبان را می توان هوشمندسازی ای دانست که صرف نظر از شرکت تولید کننده و فراتر از آن برای برقراری ارتباط انجام می شود.

به عنوان مثال اگر یک لامپ سازگار با Matter داشته باشید می توانید آن را با Apple Homekit

، Google Assistant و یا Amazon Alexa بدون نگرانی کنترل و روشن و خاموش کنید. اما این کار چگونه انجام می شود؟

 

استاندارد Matter یک زبان مشترک برای هوشمندسازی خانه

می توان گفت در واقع کار Matter استفاده از یک زبان مشترک برای برقراری ارتباط بین دستگاه های مختلف است. این زبان دستگاه های مختلف را صرف نظر از آن که ساخته شده توسط چه شرکتی که باشند قادر می سازد تا به یکدیگر متصل شده، ارتباط برقرار کرده و کار کنند. هدف دستیابی به قابلیت هایی است که به کمک آن بین دستگاه های مختلف از ارائه دهندگان و شرکت های متفاوت اتصالی هوشمند برقرار کرد.

  • Matter فناوری جدیدی نیست. این فناوری در گذشته با نام پروژه Connected Home over IP (پروتکل خانه متصل به اینترنت) و یا به اختصار CHIPشناخته می شد. این پروژه در دسامبر سال ۲۰۱۹ توسط The Connectivity Standards Alliance و یا به اختصار CSA معرفی و در اکتبر امسال نسخه ۱.۰.۰ آن ارائه شد.

نحوه کار Matter

همان طور که از نام گذشته این پروتکل و یا استاندارد (CHIP) مشخص است. این استاندارد بر اساس IP کار می کند. IP کوتاه شده عبارت پروتکل اینترنتی (Internet Protocol) است. بنیادی ترین قراردادی که برای مبادله اطلاعات در شبکه های اینترنتی در نظر گرفته شده است.

یکی از مزیت های این استاندارد استفاده و کنترل مستقیم  از طریق IP است. این ارتباط به دستگاه ها اجازه می دهد تا به شکل مستقیم به اینترنت متصل شوند. Matter دستگاه های مختلف را قادر می سازد که با شبکه های داخلی بدون نیاز به اینترنت کار کنند. البته برای انجام بعضی از کارها مانند به روزرسانی ها و بارگذاری برخی دیتا به اتصال اینترنتی نیاز خواهد بود.

ارتباط WiFi

به شکل کلی و ساده هر دستگاهی را که با لوگوی این استاندارد به مفهوم پشتیبانی آن از این پروتکل خریداری کنید. به راحتی می توانید آن را به سیستم خانه هوشمند خود متصل کنید.

فراموش نکنید که Matter نه یک ابزار اتوماسیون بلکه یک استاندارد برای اتصال دستگاه ها است. به همین دلیل برای هوشمندسازی باید از یک پلتفرم مانند اپل هوم، الکسا و مواردی دیگری که از این استاندارد پشتیبانی می کنند استفاده کرد. زیرا کار Matter تنها اجرای اتوماسیون ها در دستگاه های شرکت های متفاوت از یکدیگر است.

پشتیبانی گسترده از Matter در هوشمندسازی

می توان با اطمینان گفت دیگر نمی توان اکوسیستم و یا دستگاهی یافت که از این استاندارد پشتیبانی نکند. در حال حاضر بیش از ۵۵۰ شرکت فناوری از استانداردهای Matter تبعیت می کنند.

پلتفرم هایی مانند Amazon Alexa, Apple Home, Google Home, Samsung SmartThings را می توان از جمله مهم ترین و بزرگترین پلتفرم های خانه هوشمند (smart home) و هوشمندسازی دانست که از استاندارد این زبان پشتیبانی می کنند.

بدون شک Matter تنها راه و پروتکل هوشمندسازی خانه ها نیست. پروتکل های بسیاری از جمله Zigbee, Z-Wave, Samsung SmartThings را می توان مهم ترین و معروف ترین نمونه های این نوع پروتکل ها دانست. با این وجود هیچ یک از آن ها نتوانسته اند کارایی و گستردگی ای به اندازه پروتکل Matters پیدا کنند.

انواع محصولات سازگار با Matter

  • تلویزیون ها و انواع دستگاه های پخش.
  • سنسورهای امنیتی.
  • ترموستات و کنترل کننده های HVAC.
  • روشاخه ها و پریزها.
  • پرده ها.
  • درب گاراژ.
  • زنگ آیفون.
  • و…

ویژگی ها و اهمیت Matter در هوشمند سازی خانه ها

از همان ابتدای شروع کار مهمترین دغدغه در هوشمندسازی این نکته بوده است که آیا ما باید تمام آنچه تا به امروز خریده ایم را برای داشتن خانه و یا محل کار هوشمند دور بریزیم و به سراغ خرید دستگاه های جدید برویم؟ خیر

سد بزرگ جایگزینی

یکی از بزرگترین موانع هوشمندسازی را می توان نیاز به جایگزینی دانست. برای بسیاری داشتن خانه هوشمند به معنای آن است که تمام دستگاه ها و وسایل خانه نیاز به جایگزینی دارند. با توجه به گسترش روز افزون شرکت هایی که به صف پشتیبان های این استاندارد اضافه می شوند دیگر نیازی به جایگزین کردن تمام دستگاه ها نخواهد بود اما به شکل اختصاصی نمی توان گفت کدام دستگاه شما ممکن است پشتیبانی شود. با این وجود به شکل کلی به نظر می رسد با توجه به گسترش روز افزون شرکت هایی که به صف پشتیبان های پروتکل Matter اضافه می شوند دیگر نیازی به جایگزین کردن تمام دستگاه ها نخواهد بود.

یکی از بهترین ویژگی های دیگر این استاندارد open source و یا منبع باز بودن آن است. به همین دلیل است که تمامی شرکت ها و افراد می توانند بدون هیچ گونه حق امتیاز و یا انحصاری از Mater برای ادغام دستگاه های خود در یک اکوسیستم استفاده کنند.

به عنوان اصلی ترین ویژگی این پروتکل بهتر است بدانید که ۴ پلتفرم بزرگ برای هوشمندسازی خانه ها وجود دارند:

  1. Amazon Alexa
  2. Google Home
  3. Apple HomeKit
  4. Samsung SmartThings

وجهه مشترک تمامی این پلتفرم ها پشتیبانی از Matter است. البته باید اشاره کرد که در حالی که لیست دستگاه هایی که از این استاندارد پشتیبانی می کنند لیست بلند بالایی است اما با این وجود این استاندارد در مورد دوربین های امنیتی، پشتیبانی به این اندازه گسترده نیست.

ویژگی دیگر این استاندارد قابلیتی به نام MultـAdmin است. به کمک قابلیت استفاده از ادمین های مختلف می توان به شکل همزمان از چند پلتفرم استفاده و آن ها را کنترل کرد. دقیقا به این مفهوم که به راحتی می توانید از دستیارهای صوتی مانند اپل سیری و یا الکسای آمازون به شرط داشتن Matter به شکل همزمان برای اجرای دستور خود بهره بگیرید.

حریم خصوصی و امنیت دو مسئله تاثیرگذار

یکی از بزرگترین نگرانی هایی که درباره هوشمندسازی چه در خانه ها، شرکت ها و چه در هر کجای دیگر وجود دارد مسئله امنیت آن است.

نگرانی از حریم خصوصی را می توان بزرگترین سد در مقابل گسترده تر شدن هوشمندسازی دانست.

میندلا فریمن رئیس بازاریابی شرکت CSA درباره امنیت استاندارد Matter می گوید: «ما از نظر طراحی ایمن هستیم، از فناوری رمزگذاری استاندارد صنعتی خاصی استفاده می‌کنیم و هر دستگاهی قبل از پیوستن به شبکه احراز هویت می‌شود.»

می توان گفت با وجود این که بسیاری از کارهای روزانه ارتباطی در Matter به کمک   WiFiصورت می گیرد امنیت خانه هوشمند بسیار بیشتر نیز شده است. زیرا نیازی به اتصال به اینترنت نیست که همین مسئله کار هکرها و کسانی که قصد نفوذ به سیستم را دارند بسیار سخت تر می کند. این مسئله می تواند بسیاری از نگرانی ها را درباره امنیت و قابلیت ردیابی از بین ببرد. به خصوص با تجدید نظر شرکت اپل درباره  همکاری با این زبان کدنویسی و سازگاری با آن، اطمینان به امنیت این سیستم و کارایی آن بسیار بیشتر شده است.